Sponsor olmak için buradan iletişime geçiniz.

Niche Site Nasıl Açılır?

Niche site nedir?

Öncelikle adı çok geçen Niche nedir? Onu cevaplayalım. Ekonomi dalında anlamsal olarak “taze, bakir, karlı” anlamına gelir. Niche site nasıl açılır dediğimizde de aslında tam olarak bu anlamını kullanıyoruz. Genel bloglardan ziyade tek bir alana yönelik, karlı konular üzerine açılan bloglar olarak özetleyebiliriz.

Bu konular aylık milyonlarca aranmaya sahip olmayan, reklam vereni reklama çok para ödeyen, rekabeti orta seviyelerde olan konulardır. Örneğin “çocuk sağlık sigortası (health insurance for kids)” bir niche kelime sayılır.

Yukarıda verdiğim “health insurance for kids” kelimesinin sonuçları bu şekilde. Bu sonuçları detaylıca incelemek istersek:

  • Monthly searches (local/global): Bu alanda gördüğümüz değer aylık aranma hacmidir, 3.6k ve 4.4k olarak verilmiş. Niche site için aslında biraz düşük. İdeal değer 10k-100k arasında olandır.
  • Click through rate: Reklama tıklanma oranıdır. Bu oranın minimum %1,5 olması gerekiyor, bunu tecrübelerime dayanarak söylüyorum.
  • Ranking difficulty: Sıralama zorluğu 0-100 arasında bir değerdir. Tavsiye edilen değer 50 ve altıdır. 50’den yüksek olmasında problem yok, Long Tail Keyword dediğimiz, kelime öbekleriyle sıralamaya girebilirsiniz. Önemlidir ancak çok problem olacak bir şey değil.
  • Cost per click (CPC): Tıklama başına ücret, bu niche siteyi niş site yapan şeydir. Bu değerin şahsen $10 üstünde olması gerektiğini düşünüyorum ki verdiğiniz çabaya değsin. Ancak $5 üstü bir geliri varsa ve diğer kriterler iyice karşılanıyorsa çabanıza değer.
  • Monthly cost: O kelime için aylık ne kadar reklam ödemesi yapılıyor onu gösteriyor. $15k yeterli bir ücret aslında, kelimesine göre artış gösterir. Örneğin benim kendi niche sitemde bu $600k yani $600.000. CPC’si de $41, o yüzden bu kadar fazla.
  • Advertiser: Reklam veren sayısıdır. Bu sayının 25 üstü olması gerekiyor, yoksa girmeye değmez diye düşünüyorum. Reklam verenler her an çekilebilir. Bunu göz önünde bulundurun.

Örneğin CPC $5, ancak sitenin sıralama zorluğu düşükse, tıklama oranı yüksekse, aranma hacmi iyiyse değerlendirebilirsiniz.

CPC $30 olan bir niche kelimeniz varsa diğer değişkenlerde bununla birlikte yüksek olacaktır. Ama şöyle bir durum var, genellikle CPC $5 olan bir kelimenin Long Tail Keyword gelirleri $2-3 civarlarında olur, ancak CPC $30 olan kelimede $10-20 arasında değişkenlik gösterir

Çünkü bu kelimelere reklam veren şirketlerin, yüksek gelirli müşterileri var ve reklam ödemelerinden çok daha fazla kazanıyorlar. Bu yüzden bu kadar fazla reklam bütçesine sahipler.

Niche site nasıl açılır?

Niche site açmak aslında diğer site açma prosedürlerinden farklı değil. Gerekli olan şeyler domain, hosting, CMS, SEO ve diğer şeyler. Ancak niche site kurarken dikkat etmeniz ve en çok vakit ayırmanız gereken şey kelime araştırmasıdır. Günlerinizi belki de haftalarınızı alabilir ancak site kesintisiz gelir sağlayacaktır.

Niche uzun bir süreçtir, sabır gerekir, tecrübe gerekir. Açacağınız bir niche site size gelir getirmeye 4-5 ay sonra başlayacaktır. Önce arama sonuçlarına oturması gerekir çünkü.

Sosyal medyadan niche siteye hit çekmek işinize yarar, çekebilirsiniz de. Para da kazanırsınız ama sürekli değildir ve asıl CPC’yi elde edemezsiniz. Çünkü Google reklam gösterimleri kişinin arama geçmişine yönelik yapılır. Eğer kişi niche’nizi aramadan siteye girerse göreceği reklam çok farklı olacaktır. Bu yüzden $5 olan CPC’ye ulaşamazsınız. Organik aramadan gelmesi, doğru reklamların gösterilmesini sağlar. Bu yüzden sosyal medyaya yatırım yapmaktansa SEO’ya yatırım yapmak daha mantıklıdır.

Niche kelime nasıl bulunur?

Niche site açmak isteyen herkesin takıldığı yer burasıdır. Sizlere kullanabileceğiniz niche kelimeler listesi veriyoruz.

2022 AdSense en çok kazandıran niche kelimeler

  1. Insurance $58 CPC
  2. Gas/Electricity $54 CPC
  3. Mortgage $47 CPC
  4. Attorney $47 CPC
  5. Loans $44 CPC
  6. Lawyer $42 CPC
  7. Donate $42 CPC
  8. Conference Call $42 CPC
  9. Degree $40 CPC
  10. Credit $38 CPC
  11. Treatment $37 CPC
  12. Software $35 CPC
  13. Classes $35 CPC
  14. Recovery $34 CPC
  15. Trading $33 CPC
  16. Rehab $33 CPC
  17. Hosting $31 CPC
  18. Transfer $29 CPC
  19. Cord Blood $27 CPC
  20. Claim $25 CPC
Bu kelimeler sadece ana kelimeler. Niche site açarken başarılı olmak isterseniz mutlaka bunları bir öbeğe sığdırmanız gerekir. Örneğin “Rehab” kelimesini seçtiniz, bunu “Orlando Alcohol Rehab” şeklinde kullanmanız nicheyi kısıtlayarak, daha küçük bir alana hitap etmenizi sağlar. Bu sayede çok rekabete girmeden niche site kurabilirsiniz.

Peki niche site açarken hangi araçları kullanabiliriz?
Niche kelime araştırması araçları
Spyfu.com
Yukarıda eklediğim görseldeki verileri sağlayan araçtır. Belirli limitleri var ancak kolayca aşılabiliyor. VPN ve gizli sekme ile limite takıldığınızda kullanmaya devam edebilirsiniz. Sizlere “aranma hacmi, tıklanma oranı, sıralama zorluğu, CPC, reklam bütçesi, reklam veren sayısı” gibi kritik verileri sağlıyor.

Kutucuğa bilgi almak istediğiniz kelimeyi yazarak sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Google Keyword Planner

Ücretsizler arasında sizlere en çok bilgi veren servis bu aslında. Google hesabınızla giriş yaptıktan sonra, Dil/Ülke seçeneklerini doldurup aramak istediğiniz kelimeyi yazın ve sonuçlara ulaşın.

niche-site-nasil-kurulur-google-keyword-planner
Google Keyword Planner ile Long Tail Keyword dediğimiz şeylere de ulaşabilirsiniz. Bu sayede rekabeti daha düşük, geliri yüksek kelimelerle çalışabilirsiniz.

Niche site açma rehberi
Domain ve hosting nasıl alınır?
Eğer ilk siteniz olacaksa domain ve hostingi aynı adresten almanızı öneririm. Hosting için önereceğim firmayı domain için de kullanabilirsiniz. Sizlere Güzel Hosting’i öneriyorum.

Destek sistemi, yeni başlayanlar için güzel bir tercih olacaktır. Ortalama cevap süresi 5 dakika olan bir başka hosting firması bulmak gerçekten zor.

Avrupa Hosting fiyatları gerçekten çok iyi. Yıllık 30 TL’ye niche site açmak için yeterli bir hosting sahibi olabilirsiniz.

Sunucu fiyatları da bu şekilde, herhangi birisi işinizi görecektir.

Niche siteye içerik nasıl hazırlanır?
Diğer sitelerden pek farklı değil ancak gereksiz konulardan sürekli içerik üretmektense CPC yüksek konularda içerik üretmek daha mantıklı olacaktır. Her gün 1 adet gereksiz, hit almayacak içerikler üretmektense 2-3 haftada bir anahtar kelime analizi iyi yapılmış bir içerik girmek daha faydalı olacaktır.

Yazılarınızda resim olmamasına dikkat edin, resim reklamlara olan ilgiyi azaltacaktır. Resim koyacağınız yere in-article ads eklerseniz tıklama oranını artırırsınız. Ne kadar resim koyarsanız tıklama oranı o kadar düşer.

Niche siteye nasıl SEO yapılır?
Sektöre bağlı olarak çok zor ve maliyetli olabilir SEO çalışmalarınız. O yüzden doğru stratejiyi bulup oradan ilerlemek her türlü daha avantajlı.

SEO çalışmasına başlamadan önce:

İç SEO ayarlarınızı iyi yapın.
Semantik içerik olayını iyi kavrayın ve SEO uyumlu içerikler yazın.
Hız optimizasyonunuzu iyi yapın, bunu siteniz hangi dildeyse o lokasyondan test edin.
Mobil uyumluluk optimizasyonunu yapın, hata olmamalı.
Sosyal medyayı iyi kullanın, takipçi veya beğenisi olmasa bile sayfanın aktif olması önemli, sosyal medya paylaşımlarının bir anlam ifade etmesi için buraların aktif kullanılması gerekli.
Eğer bu adımları çoktan geçtiyseniz yüzlerce lirayı tanıtım yazısı veya backlinke harcamak yerine EDU-GOV backlinklere harcayın. Ancak bu EDU-GOV backlinklerin yönlendirme olmadığından emin olun ve indexlenebilir backlinkler olduğundan emin olun.

Sonrasında ilerleyen zamanlarda daha otoriter sitelerden alın ve mümkün olduğunca kurumsal gözükün. Örneğin benim İngilizce Niche site denemesi yazımda açtığım niş finans sektörü üzerine. O yüzden kurumsal olmazsam sonuçlarım gerçekten kötü gelecektir. O yüzden siteyi bu şey üzerinden de optimize etmek lazım.

Paylaşmak Güzeldir :)

Bunlarda İlginizi Çekebilir :)

Niche Site Nasıl Açılır? yazısı için 0 comments: